14 серпня 2023, 15:43, Логістика/Техніка

Румунія планує подвоїти об’єми транзиту українського зерна

Румунія найближчим часом планує подвоїти власні транзитні потужності для українського зерна з двох до чотирьох млн т. Про це повідомив міністр транспорту та інфраструктури Румунії Сорін Гріндяну, пише Romania-Insider.

Передбачалися морські, а також залізничні шляхи. Міністр транспорту та інфраструктури Румунії Сорін Гріндяну підкреслив, що Сулінський канал – це один із трьох шляхів Дунаю до Чорного моря і він є єдиною альтернативою для морського транспорту.

Таким чином він скептично оцінив можливість України використовувати штучно розширене русло Бистре. Сорін Гріндяну пообіцяв «оптимізувати» в рамках проекту ЄС вартістю 18 млн євро використання Сулинського каналу, де розташовані дунайські порти України.

У середньостроковій перспективі міністр Сорін Гріндяну оцінює інвестиції в розмірі 1 млрд євро в залізничне сполучення порту Констанца та додаткові інвестиції в інфраструктурні проекти доріг і залізниць, які мають вирішальне значення для післявоєнної відбудови України.

Слід зазначити, що Румунія пришвидшить митні процедури, щоб прийняти близько 30 кораблів, які приходять з українських портів Дунаю, що нещодавно зазнали російських бомбардувань, щоб продемонструвати, що торгівля не зупинилася.

Як писав AgroPolit.com, турецькі ЗМІ повідомляють про візит путіна до Ердогана найближчими днями. Також Володимир Зеленський обговорив зернову угоду з президентом Замбії.

в