11 серпня 2023, 13:21, Логістика/Техніка

У Литві пропонують експортувати українське зерно по річці Німан

Морський бізнес і наукова спільнота Литви, пропонує транспортувати українське зерно по річці Німан. Про це повідомляє Delfi.

Після виходу рф із зернової угоди, новими воротами для аграрної продукції може стати Клайпедський порт, і при аналізі різних варіантів того, як зерно може потрапити до литовського портового міста, пропонується оцінити можливості використання для цього внутрішнього водного коридору.

Литовський морський кластер об'єднує морський бізнес та наукову спільноту країни. Він пропонує знайти оптимальне рішення для зв'язку з портом із використанням артерії Немана.

Вже провели аналіз таких можливостей. В Литві відроджують вантажні річкові перевезення найбільшою річкою країни. Перша баржа в Литві після відновлення незалежності, яка доставила вантажі з Клайпедського морського порту, пришвартувалася в порту Марвялі в Каунасі в 2019 році.

З того часу реалізовано цілу низку успішних логістичних проектів, судноплавний канал постійно модернізують. За словами експертів, при транспортуванні українського зерна залізницею та його перевантаженні в Каунасі довелося б міняти колію або перевантажувати контейнер з одного складу на інший один, а не два рази – це суттєво вплинуло б на економію витрат.

Як писав AgroPolit.com, зрив росіянами зернової угоди критично скоротив запаси зерна в світі. Також Євросоюз обіцяє відновити зернову угоду.

в