10 серпня 2023, 11:02, Тваринництво

Збільшення надоїв та прирост поголів’я: експерт розповів, чим зернові рукава кращі за силосні ями

Завдяки використанню зернових рукавів можна зберігати зерно, силос, зелені корми та сінаж, збільшуючи надої та прирост у тваринництві. Про це розповів начальник відділу продажу полімерних рукавів ТМ Harwell компанії «Планета Пластик» Олександр Черненко в інтерв’ю виданню Куркуль.

Слід зазначити, що рукав для зберігання врожаю виготовляється методом багатошарової екструзії, а в його основі лежить композиція останнього покоління. Рукав виробляють з високоякісної сировини. Він оснащений декількома шарами плівки. Ззовні вони білі, всередині — чорні.

Білі шари вміють відбивати сонячне світло, а також перешкоджати підвищенню температури в рукаві. Чорний внутрішній шар створює природнє середовище для зберігання продукції, який захищає її від проникнення прямих сонячних променів.

Всі шари включають в себе спеціальну добавку-стабілізатор. Вона захищає плівку від дії ультрафіолетових променів. В свою чергу, «Планета Пластик» — це єдина українська компанія-виробник зернових рукавів.

Зернові рукави підходять і для силосу. В багатьох країнах їх так і називають – силосними. Саме в них зберігають сінаж та силос. рукави для силосування та зернові рукави відрізняються тільки розмірами.

«По структурі полімерний рукав для зберігання кормів аналогічний з зерновим, а от розміри можуть бути інші. Для зберігання зерна стандартний рукав має діаметр 2,76 м і довжину 60 м. У рукаві для силосування діаметр може бути 2,76 чи 3,05 м. Довжина теж різна, як правило це 60 або 75 м», — зазначив Олександр Черненко.

У рукаві з розмірами 2,76х60 м можна зберігати близько 200 – 240 т силосу. В свою чергу, рукав з параметрами 3,05х75 м підходить для 270 – 320 т. У компанії «Планета Пластик» це врахували, тому виготовляють на замовлення рукави різного діаметру та товщини.

Перед закладанням силосу у рукав треба підготувати місця зберігання. Треба пам’ятати, що хоча в траншеї локація є постійною, при зберіганні силосу в рукавах вона може змінюватись.

«На відміну від траншеї, ви можете розміщувати рукави з кормом в будь-якому місці: на фермі, біля корівника чи просто залишити на полі. При цьому кожного року ви можете міняти локацію», —  зазначив Олександр Черненко.

Експерти стверджують, що зберігання кормів в полімерних рукавах є економічно вигідним на стадії закладання, а також гарантує якість кормів під час зберігання. За словами розробників, конструкція рукавів позбавляє аграрія від ризиків контакту з повітрям, тому корм не може зіпсуватися.

Представники фермерських господарств стверджують, що технологія зберігання корму в полімерних рукавах забезпечує розвиток тваринництва і здоровий приріст поголів’я.

в