9 серпня 2023, 08:31, Харчова безпека

Україна привітала позицію Ізраїлю по зерновій угоді

У посольстві України в Ізраїлі прокоментували те, що Ізраїль приєднався до міжнародної ініціативи з засудження порушень російською стороною зернової угоди. Про це повідомляє JewishNews.

Українська сторона підкреслила, що цінує таку значну підтримку з боку Ізраїлю. У посольстві підкреслили, що використання їжі в якості засобу ведення війни пробачення не має.

У посольстві України привітали особливим чином те, що ізраїльські партнери, разом з більшістю західних країн, визнають це і виступають проти подібних дій рф.

Слід зазначити, що зернову блокаду рф першим подолав саме ізраїльський корабель Ams1. Офіційна позиція України полягає в тому, що корабель справді зміг дістатися українського порту, але це не є проривом блокади.

Відомо, що 30 липня три цивільні кораблі пройшли турецькі протоки. Ams1 походженням з Ізраїлю став першим з них. Пунктом призначення цього корабля відразу значилася Україна. Ams1 31 липня, незважаючи на погрози російської сторони, зайшов на українську гілку Дунаю. Безпеку корабля забезпечував протикорабельний літак США P8.

Російська сторона в односторонньому порядку припинила зернову угоду 17 липня. Відразу після цього окупанти розпочали серію масованих атак на портову інфраструктуру та зернові сховища України.

Як писав AgroPolit.com, Африці не вистачить путінського безкоштовного зерна. Також  міністр закордонних справ Туреччини зробив заяву по зерновій угоді.

в