8 серпня 2023, 14:38, Торгівля

Польща забороняє український агроекспорт, але відкриває ринок для рф – експерт

Польща забороняє ввезення української аграрної продукції, хоча ринок цієї країни залишається відкритим для російського продовольства. Про це розповів президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко, передає УНН.

Експерт зазначив, що якщо у Польщі побоюються того, що продукція українського агропромислового комплексу осяде на внутрішньому ринку, її представники мають з більшою пильністю контролювати переміщення вантажів.

Леонід Козаченко підкреслив, що Польща зараз обмежує навіть транзит української аграрної продукції, бо місцеві політики зрозуміли, що польські фермери не можуть конкурувати з українськими навіть в продажах до інших країн, таких як Італія та Іспанія. Аналітик додав, що навіть в умовах війни українське сільське господарство залишається більш потужним, ніж польське, тому там і бояться українського агроекспорту.

Виникає багато питань – чому, коли Україні забороняють, з російським продовольством продовжують працювати. І мед постачає росія, й інші продукти. Чому до росії немає такого жорсткого ставлення? Коли задаємо ці питання, нам кажуть про незначні обсяги, а Україна, мовляв, везе через кордон значні обсяги продукції. А що буде, якщо ми станемо членами ЄС? Як тоді буде?», – риторично поцікавився Леонід Козаченко.

Як писав AgroPolit.com, 20 аграрних асоціацій України закликали світ врятувати зерно і життя людей. Також для отримання міжнародної допомоги на усунення наслідків підриву ГЕС Україна має виконати 4 умови.

в