8 серпня 2023, 12:14, Харчова безпека

Африці не вистачить путінського безкоштовного зерна – Ентоні Блінкен

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що безплатного зерна, яке рф пообіцяла надати шістьом країнам Африки, буде недостатньо. Про це він сказав в інтерв'ю Radio France, опублікованому на сайті Держдепу США.

«Навіть країни, які не отримували зерна безпосередньо, – а, між іншим, дві третини світового експорту пшениці йшли в країни, що розвиваються, – навіть країни, які не отримували прямої вигоди, як і раніше, користувалися нижчими й помірнішими цінами. Відтоді як росія розірвала угоду, ціни зросли на 10–15% для всіх, і, звісно, ми бачимо вплив на країни, котрі раніше імпортували зерно безпосередньо з України», – зазначив Ентоні Блінкен.

Він підкреслив, що завдяки роботі зернової угоди вдалося експортувати 20 млн т зерна, а пропозиція керівництва рф зараз передбачає надання лише 50 тис. т.

Те, що пропонує рф, – це крапля в морі. Це не вирішує проблеми. Це не зупинить зростання цін. Це не змінить того факту, що мільйони т зерна були вилучені з ринку і недоступні тим, хто його потребує, особливо країнам, що розвиваються», – додав Ентоні Блінкен.

Він підкреслив, що вихід російської сторони із зернової угоди досі має величезний вплив на світ. Слід зазначити, що рф заблокувала можливість вивезення агропродукції України з морських портів, коли розпочала повномасштабну війну.

Як писав AgroPolit.comміністр закордонних справ Туреччини зробив заяву по зерновій угоді. Також Ольга Трофімцева розповіла про наслідки візиту Дмитра Кулеби до Африки.

в