7 серпня 2023, 11:00, Фінанси

До $2 млрд: Україна стрімко втрачає валютну виручку через припинення зернової угоди

Через припинення російською стороною зернової угоди в 2023 році Україна може недоотримати валютну виручку в об’ємі близько $2 млрд. Про це розповів директор Департаменту монетарної політики та економічного аналізу Нацбанку Володимир Лепушинський, пише Економічна правда.

Експерт підкреслив, що в Нацбанку переглянули оцінки майбутнього зернового коридору, виключивши можливість його відновлення з нового макроекономічного прогнозу. Регулятор врахував зниження безпекових ризиків і можливе розблокування всіх портів України у другій половині 2024 року.

В свою чергу, базовий сценарій по Валовому внутрішньому продукту тепер включає вплив від припинення зернової угоди. В Нацбанку не виключають можливість відновлення курсування кораблів зерновим коридором.

Слід зазначити, що відповідно до підрахунків Нацбанку, в другому кварталі 2023 року на 18,1%. зросла економіка України. При цьому, в І кварталі цього року скорочення реального ВВП у річному вимірі досягло 10,5%.

Але якщо цього не буде, також нічого особливого для валютного ринку не станеться. Національний банк має рекордні міжнародні резерви і буде присутній на валютному ринку, для того щоб балансувати ситуацію», — зазначив Володимир Лепушинський.

Як писав AgroPolit.com, у Польщі планують спростити транзит української агропродукції до портів Балтійського моря. Також Молдова надала Україні додаткові знижки на агроекспорт.

в