5 серпня 2023, 13:05, Харчова безпека

Ексміністр назвав умову за якої Україна може погодитись на нову зернову угоду

Після зустрічі з турецьким презедентом Реджепом Ердоганом, путін може змінити правила зернової угоди, але якщо вони передбачатимуть зняття санкцій з рф, Україні не варто погоджуватись на такий документ. Таку думку висловив колишній міністр закордонних справ України Павло Клімкін в інтерв’ю ТСН.

«Путін хоче показати, що він у сильній позиції. Продовження зернової угоди як є покаже його слабким. Тут бунт Пригожина, тут його нагнули, як багато хто вважає, по зерновій угоді, тут ще щось. А у Путіна фактично починається його передвиборча кампанія. Його знову будуть показувати як “сильного” лідера. Як раніше це не працює, тому Ердоган йому потрібен», — сказав Павло Клімкін.

Ексміністр впевнений, що путін підпише новий варіант зернової угоди, але спробує продемонструвати при цьому власні «досягнення».  Різні варіанти, на його думку, можна розглядати, якщо вони не знімають санкцій з рф, «є нашою спільною думкою» і включають позицію Туреччини, яка є важливим партнером України.

Павло Клімкін зізнався, що йому особисто не подобається історія з зерновою угодою, бо Україна не має «просити дозволу у росії на щось». При цьому, він додав, що угода потрібна через інтереси українського бізнесу і економіки країни.

Як писав AgroPolit.comторгові кораблі не можуть входити до українських портів через загрозу обстрілів. Також в Євросоюзі планують субсидувати транспортування зерна з України.

в