4 серпня 2023, 12:10, Харчова безпека

США закликають весь світ натиснути на рф для розблокування українського агроекспорту

Держсекретар США Ентоні Блінкен в ході виступу в Раді безпеки ООН наголосив, що голод і війна нерозривно пов’язані, закликавши партнерів зупинити напад рф на продовольчу систему світу. Про це він написав у Twitter.

«Як я зазначив на Раді Безпеки ООН, голод і конфлікт нерозривно пов’язані. Ми маємо покласти край використанню голоду як зброї, починаючи з агресивної війни росії проти України та її нападу на глобальну продовольчу систему», — написав Держсекретар США.

Він підкреслив, що якщо не діяти зараз, наслідки цього можуть бути жахливими для усього світу.

Слід зазначити, що раніше Євросоюз звинуватив рф у використанні продовольства в якості зброї у війні, що заглиблює глобальну продовольчу кризу. Високий представник Європейського Союзу Жозеп Боррель наголосив, що поки світ стикається з перебоями у постачанні продовольства і зростанням цін, рф звертається до найбільш вразливих країн Африки з пропозиціями обмежених поставок продовольства, вдаючи, що таким чином вирішує проблему, яку створила сама.

Жозеп Боррель наголосив, що Євросоюз планує відповідати на безвідповідальні дії рф одразу кількома способами. Серед них підтримка зусиль Туреччини та зусилля Організації Об’єднаних Націй по відновленню зернової угоди.

Як писав AgroPolit.com, ЄС шукає альтернативні шляхи для експорту українського зерна. Також торгові кораблі не можуть входити до українських портів через загрозу обстрілів

в