3 серпня 2023, 15:43, Харчова безпека

Незважаючи на атаки: Українські порти готові до експорту продовольства

Українське судноплавство все ще здатне підтримувати роботу портів, але для цього йому потрібна допомога від Західних партнерів. Про це розповіла начальниця об'єднаного координаційного пресцентру сил оборони Півдня України Наталія Гуменюк.

«Фактично портова інфраструктура України готова хоч і наступного дня долучитись до зернової угоди і виконувати свої зобов’язання, навіть попри ті руйнування, які завдали росіяни», — наголосила Наталія Гуменюк.

Вона зазначила, що російські війська завдали сім атак по портах України в Одеській області. На думку речниці, у такий спосіб рф хоче переконати світ у тому, що вона не здатна працювати у режимі укладених домовленостей.

Наталія Гуменюк пояснила, що саме з описаних причин рф почала фазу атак по українських портах, коли вийшла із зернової угоди. Слід зазначити, що російські окупанти атакували Ізмаїл на Одещині 2 серпня, застосувавши дрони-вбивці.

На об'єктах промислової та портової інфраструктури області виникли пожежі. Російські окупанти атакують, не тільки портову інфраструктуру та зерносховища, але й українські поля, де продовжується збір врожаю. Крайня атака по Ізмаїлу спровокувала стрибок цін на аграрну продукцію у світі.

Як писав AgroPolit.com, уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубинець звернувся до світової спільноти із закликом відреагувати на те, що російські окупанти посилили обстріли українських портів та зерносховищ. Також 20 аграрних асоціацій України закликали світ врятувати зерно і життя людей.

в