3 серпня 2023, 14:58, Харчова безпека

Посилення обстрілів портів та зерносховищ: омбудсмен закликав світ до швидкої реакції

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубинець звернувся до світової спільноти із закликом відреагувати на те, що російські окупанти посилили обстріли українських портів та зерносховищ. Своє звернення він опублікував у соцмережах

«Закликаю світову спільноту звернути увагу на черговий злочин росії та сприяти поновленню експорту зерна на світовий ринок. За даними NASA Harvest, близько 22% усієї української сільгоспземлі зараз окуповані росіянами. Тільки в Херсонській області вже вигоріло сотні гектарів пшениці, ячменю та інших зернових культур. А знищення хліба – один із найтяжчих злочинів у воєнний час», – зазначив Дмитро Лубинець.

Він наголосив, що окупанти продовжують знищувати сільськогосподарську техніку, склади та крадуть український урожай, що загрожує глобальній продовольчій безпеці. Уповноважений зазначив, що урожай окупанти знищують вогнем на полях артобстрілами.

За його словами, російські військові обстрілюють поля у Херсонській, Дніпропетровській, Миколаївській та Запорізькій областях. Дмитро Лубинець розповів, що після таких пожеж залишається тільки випалена земля. Він додав, що гасити пожежі складно через постійні обстріли. В свою чергу, на окупованих територіях російські військові не дозволяють цього робити.

в