3 серпня 2023, 11:08, Харчова безпека

Зупинилися кораблі, що йшли за зерном: порт Ізмаїл не працює після атаки росіян

Росія атакувала порт Ізмаїл на Одещині серією ударів, після чого він призупинив свою роботу. Про це повідомляє Reuters.

Атаки безпілотників знищили будівлі в порту Ізмаїл і зупинили кораблі, які готувалися до завантаження українського зерна всупереч блокаді, яку рф відновила в середині липня. Російські атаки пошкодили майже 40 тис. т зерна, яке було призначено для країн Африки, а також Китаю та Ізраїлю.

«москва веде боротьбу за глобальну катастрофу У своєму божевіллі їм потрібен крах світових продовольчих ринків, їм потрібна цінова криза, їм потрібні збої в поставках», – заявив президент Володимир Зеленський.

На відео, оприлюдненому українською владою, видно, як пожежники на сходах борються з вогнем високо в будівлі з розбитими вікнами. Кілька інших великих будівель були в руїнах, а зерно висипалося щонайменше з двох зруйнованих силосів. Повідомлень про постраждалих немає.

Дані комерційного відстеження суден показали, що десятки міжнародних кораблів зупинялися та кидали якір у гирлі Дунаю, багато з них були зареєстровані для прибуття в Ізмаїл, очевидно, намагаючись прорвати блокаду рф. Порт через річку від Румунії, яка є членом НАТО, є основним альтернативним маршрутом для експорту зерна з України.

Як писав AgroPolit.com, президент Румунії відреагував на атаки росіян по портах Дунаю. Також Путін і Ердоган обговорили зернову угоду

в