2 серпня 2023, 15:41, Харчова безпека

Наталія Гуменюк назвала фейком прорив блокади Чорного моря

Прорив блокади Чорного моря трьома кораблями інших країн є інформаційним вкидом, який опосередковано сприяв атаці на українські дунайські порти. Про це розповіла керівниця Об’єднаного координаційного пресцентру сил оборони півдня України Наталія Гуменюк.

За її словами, прориву російської блокади насправді не було. Вона підкреслила, що глобальна блокада на північно-західній частині Чорного моря розпочалася після початку повномасштабної війни і відповідна ділянка моря виявилася закритою для судноплавства.

Наталія Гуменюк додала, що після цього працював виключно зерновий коридор, який дозволяв курсувати тільки визначеним домовленостями суднам. Керівниця Об’єднаного координаційного пресцентру зазначила, що на сьогоднішній день коридор не діє.

«Прориву блокади як такої не було, оскільки судна йшли рекомендованим курсом, використовуючи, в тому числі, територіальні води інших держав і поза межами того району, який проголошений закритим. Створення ажіотажу та поширення неправдивої інформації щодо цього випадку у непрямий спосіб спровокувало і ту саму атаку, яка сьогодні відбулася. Це інформаційна бомба, яка спрацювала проти дунайських портів», – пояснила Наталія Гуменюк.

Як писав AgroPolit.com, вже три кораблі увійшли до українських портів. Також ізраїльський корабель першим увійшов до українського порту

в