2 серпня 2023, 11:01, Харчова безпека

Південно-Африканська Республіка намагається переконати рф відновити переговори по зерновій угоді

Південно-Африканська Республіка намагається переконати рф повернутися до переговорів щодо зернової угоди. Про це повідомляє Bloomberg.

«Ми також наполегливо працюємо над тим, щоб переконати російську сторону розглянути чорноморську зернову угоду та взаємодіємо з усіма відповідними сторонами, щоб побачити, чи зможемо ми знайти рішення для забезпечення відкриття Чорноморської ініціативи», — заявив міністр закордонних справ ПАР Наледі Пандор.

Минулого тижня путін підтвердив вихід рф з зернової угоди на саміті з африканськими лідерами, країни яких відчувають на собі вплив зростання цін на продовольство, викликане його війною з Україною. На ПАР не розповсюджувалася обіцянка безкоштовного зерна, яку путін дав на зустрічі шести африканським країнам, які мають міцні зв’язки з москвою.

В свою чергу, Японія «висловлює жаль» з приводу припинення рф зернової угоди та сподівається працювати над її відновленням. Офіційні представники Японії та ПАР підтвердили необхідність для обох країн співпрацювати в питаннях продовольчої безпеки в Африці.

ПАР зайняла нейтральну позицію щодо війни в Україні, що викликало критику з боку деяких з її найбільших торгових партнерів, включаючи США.

Як писав AgroPolit.com, в ЄС прокоментували путінське зерно для Африки. Також рф може бути готова до переговорів щодо зернової угоди.

в