28 липня 2023, 18:01, Логістика/Техніка

Румунія розширює ключовий маршрут для експорту українського зерна

Румунія планує швидко розширити один із ключових маршрутів транзиту зерна із України, оскільки посилення атак рф у Чорному морі збільшує ризики для світової торгівлі агропродукцією. Про це повідомляє Bloomberg.

Країна вже сприяла транзиту 20 млн т зерна з України, близько половини з 41 млн т, відвантажених дорогами солідарності з початку повномасштабної війни. Міністр закордонних справ Лумініта Одобеску заявила, що тепер Румунія може відкрити нові пункти пропуску зі своїм сусідом Україною, збільшити персонал на існуючих пунктах пропуску та залучити військових, щоб прискорити транзит суден через канали Дунаю.

Крах зернової угоди викликав занепокоєння щодо продовольчої безпеки в Африці, де близько половини країн імпортує більше третини своєї пшениці з України та рф, і посилив тиск на існуючі шляхи солідарності, створені Європейським Союзом. Румунський порт Констанца, найбільший чорноморський порт, наразі є кращим варіантом для українських компаній через близькість і вартість.

Ми перебуваємо в тісному контакті з Україною, щоб визначити найкращі варіанти збільшення та прискорення цього транзиту. Ситуація з безпекою, звичайно, непроста, але ми дуже віддані продовженню допомоги Україні», — сказала Лумініта Одобеску.

Як писав AgroPolit.com, у США зараз не обговорюють супровід кораблів із українським зерном. Також зрив зернової угоди може викликати дворічний голод в Африці. 

в