28 липня 2023, 09:54, Фінанси

У ЄС немає грошей і чіткого плану для допомоги Україні з зерном – Reuters

Європейська комісія не має у бюджеті коштів та не має чіткого способу фінансування додаткових транспортних витрат, які можуть виникнути, якщо Україна транспортуватиме своє зерно через Європу після припинення зернової угоди. Про це повідомляє Reuters.

Цього місяця рф відмовилася від зернової угоди. Україні, одному з найбільших у світі експортерів зерна, тепер доведеться майже повністю покладатися на дорогі маршрути через Європейський Союз, а найдешевша альтернативна артерія, річка Дунай, не в змозі збільшити свій обсяг настільки, як сподівалися через атаки рашистів.

Міністерство сільського господарства України звернулося до верховного представника ЄС з питань торгівлі Валдіса Домбровскіса, щоб Єврокомісія надала фінансову допомогу для покриття додаткових транспортних витрат на використання альтернативних маршрутів ЄС – Шляхи солідарності. Україна оцінює додаткову вартість у $30 – 40 за т.

Єврокомісар з питань сільського господарства Януш Войцеховський заявив, що рф може отримати вигоду від ситуації з українським зерном, якщо Євросоюз не допоможе зменшити витрати.

Дипломатичне джерело видання стверджує, що грошей дуже бракує, і значні кошти можуть надійти лише після проміжного перегляду бюджету, на збирання якого може знадобитися ще кілька місяців.

Як писав в ООН розкритикували безкоштовне зерно путіна. Також пшениця у світі подорожчала після удару російських ракет Калібр по одеському порту

 

в