27 липня 2023, 15:44, Земля

Тисячі гектарів державних земель передали в оренду – в Раді підтримали закон

Верховна Рада України 27 липня в другому читанні і в цілому ухвалила законопроєкт №7588, що передбачає реформування системи управління сільськогосподарськими землями, що перебувають у державній власності. Про це повідомляє AgroPolit.com.

За інформацією нардепа Ярослава Железняка, за закон проголосували 258 народних депутатів. Документ передбачає перетворення державних підприємств з власними ділянками землі на акціонерні товариства. Приватизувати їх заборонять.

Земля державних підприємств буде передана їм же, але на праві оренди, тривалість якої встановили у 50 років. Мінімальну орендну плату документ для новостворених компаній встановлює у 12% від нормативної грошової оцінки землі. При відсутності нормативної грошової оцінки, мінімальна орендна плата буде складати 12% від одиниці площі земель у відповідному регіоні.

Постійні користувачі сплачують за використання належних їм земельних ділянок державної власності земельний податок (не більше 1% від нормативної грошової оцінки сільськогосподарських угідь), а не орендну плату (яка за визначення орендаря на земельних торгах перевищує 20% від нормативної грошової оцінки земель). Це суттєво зменшує можливі надходження до місцевих бюджетів», – сказано в пояснювальній записці.

Як писав AgroPolit.comВерховна Рада прийняла за основу проєкт закону «Про електронні аграрні розписки». Також в NASA оцінили майбутній врожай в Україні по космічним знімкам

в