26 липня 2023, 15:40, Фінанси

В Мінагрополітики розповіли, як Україна планує субсидувати транзит агропродукції

Розмір субсидування доставки українських аграрних товарів у ряд портів у 30 євро на т зможе прискорити експорт у сезоні 2023 року. Про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський на телемарафоні «Єдині новини».

Аграрний міністр нагадав, що минулого року розглядалася перспектива використання портів, які розташовані далеко від України. Влітку цього року в очікуванні врожаю представники уряду прийняли участь у переговорах з Європейським Союзом, попросивши про компенсації транзиту у порти Нідерландів, Німеччини, Латвії та Литви. Також розглянули варіант з адріатичними портами Італії, Словенії та Хорватії.

Міністр зазначив, що вартість транзиту українських аграрних товарів у вагонах, розрахована до порту Гданську від кордону України становить – 40 євро за т, а до Гамбургу – 70 євро за т.

«Компенсація в 30 євро за т – це те, що додасть динаміки у перевезення і вирішить багато питань. Китай зовсім не радий, як і будь-яка держава — імпортер зерна, тому, що скорочується кількість країн, звідки вони отримуватимуть зерно. Це спричиняє скорочення вибору і подорожчання всередині країни. Це серйозна втрата, оскільки Україна — традиційний постачальник якісного зерна для Китаю», – сказав Микола Сольський.

Як писав AgroPolit.com, Німеччина та Франція виступили проти продовження обмежень на українське зерно. Також Євросоюз готовий продовжити експорт українського зерна.

в