26 липня 2023, 09:57, Харчова безпека

Міжнародний валютний фонд озвучив наслідки від виходу рф із зернової угоди

За прогнозами Міжнародного валютного фонду, вихід рф із зернової угоди призведе до підвищення цін на зерно в світі на 10 – 15%. Про це повідомив головний економіст МВФ П'єр-Олів'є Гуріншас, пише Sky News

П’єр-Олів’є Гурінша заявив, що чорноморська зернова угода зіграла дуже важливу роль у забезпеченні значних поставок зерна з України, пом’якшуючи ціновий тиск на продовольство.

МВФ прогнозує, що глобальна загальна інфляція впаде до 6,8% у 2023 році з 8,7% у 2022 році, знизиться до 5,2% у 2024 році, причому базова інфляція буде знижуватися більш поступово до 6,0% у 2023 році, а потім до 4,7% у 2024 році.

Слід зазначити угода про дозвіл експорту українського зерна через Чорне море була укладена в липні 2022 року, а Туреччина виступила посередником у домовленостях. Зернова угода дозволила Україні експортувати значні об’єми зерна морем і виявилася важливим чинником глобальної продовольчої безпеки.

Припинення дії угоди може спричинити особливий тиск на Північну Африку, Близький Схід і Південну Азію – регіони, які найбільше залежать від українського зерна.

Ми все ще оцінюємо, куди ми приземлимося, але можна подумати, що десь у діапазоні 10 – 15% підвищення цін на зерно є розумною оцінкою», – сказав П'єр-Олів'є Гуріншас.

Як писав AgroPolit.com, рф намагається фінансувати військову машину за рахунок зерна. Також росіяни намагаються знищити альтернативні маршрути для експорту українського зерна.

в