26 липня 2023, 08:35, Земля

Податкова заважає роботі аграріїв, які пережили окупацію – експерт

Українські податківці перешкоджають роботі аграріїв на звільнених і прифронтових територіях, добиваючи агробізнес, який пережив російську навалу. Про це заявив голова Всеукраїнського конгресу фермерів Іван Слободяник.

За його інформацією, аграріям, які не мали змоги засіяти угіддя через бої, податкова продовжувала надсилати вимоги відносно сплати податків. Іван Слободяник наголосив, що такі фермери не могли отримати кредит, грант чи державну підтримку.

Експерт додав, що фермери з прифронтових територій, яким вдалося продовжити працювати, отримують нові вимоги, відповідно до яких, їм потрібно додатково довести походження збіжжя у разі його продажу.

Іван Слободяник повідомив, що відповідні сигнали надходять від аграріїв Харківщини та Сумщини. Він заявив, що такі дії податківців особливо шкодять державі в умовах, коли рф знищує український агроекспорт масованими атаками.

Податкова в ланцюжку відшкодування ПДВ при експорті вважає, що зерно з прифронтових територій, або тих на яких ведуться чи велися бойові дії потребує додаткового підтвердження походження. У кінцевому підсумку це призводить до того, що фермери не зможуть продати власне зерно, або ж будуть вимушені продавати його за безцінь», — заявив Іван Слободяник.

Як писав AgroPolit.com, насіння овочів від USAID хочуть передати 40 тис українських домогосподарств. Також голова Всеукраїнського конгресу фермерів вимагає зупинити законопроект №6013.

в