21 липня 2023, 18:01, Харчова безпека

Прем’єр-міністр закликав Польщу відкрити ринок для українського зерна

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль звернувся до Польщі із закликом відкрити ринок для ввезення зерна з України після 15 вересня. Заяву він зробив на засіданні уряду.

Прем’єр-міністр зазначив, що у свою чергу Україна обіцяє «співробітництво і експертний діалог замість лозунгів та короткочасної політичної доцільності». Денис Шмигаль наголосив, що росія, через свій вихід із зернової угоди, ускладнила експорт аграрної продукції з України.

Глава уряду подякував польській стороні за надзвичайну допомогу в умовах повномасштабної війни рф проти України.

Слід зазначити, що у травні 2023 року Єврокомісія заборонила внутрішні продажі пшениці українського походження в Угорщині, Словаччині, Болгарії, Румунії та Польщі. Перераховані країни вимагали такого рішення через вплив імпорту на місцеві ціни.

Ви завжди перші, хто підтримує Україну. Ви як ніхто розумієте, що Україна зараз – це щит, який не пускає в Європу російських варварів. Тому закликаємо вас не піддаватися на лозунги і популізм. У ситуації, коли Росія зірвала зернову угоду в умовах можливої світової продовольчої кризи, я закликаю поляків підставити Україні плече допомоги і таким чином загнати росію у глухий кут», — зазначив Денис Шмигаль.

Як писав AgroPolit.comРадбез ООН скликали для обговорення зернової угоди. Також Ердоган обіцяє швидко відновити зернову угоду.

в