21 липня 2023, 11:04, Харчова безпека

Один з найбільших імпортерів: Єгипет обіцяє купувати українську агропродукцію і без зернової угоди

Єгипет розкритикував вихід рф із зернової угоди заявивши, що продовжуватиме імпортувати українську пшеницю навіть після знищення гарантованого ООН документу. Про це повідомляє Bloomberg.

Міністр постачання Єгипту Алі Ель-Мосілі закликав москву переглянути свою позицію. Економіка Єгипту постраждала від зростання цін на зерно після початку повномасштабної війни рф проти України. Незважаючи на те, що глобальні базові ф’ючерси на пшеницю почали знижуватися, цього тижня вони різко зросли після того, як рф розірвала зернову угоду.

Російська сторона пригрозила, що будь-які судна, які рухаються в українських водах, вважатимуться військовими. Ель-Мосільхі сказав, що Єгипет, один із найбільших у світі імпортерів пшениці, планує продовжувати отримувати українську пшеницю через Європу.

Уряд Єгипту веде переговори з Об’єднаними Арабськими Еміратами щодо фінансування в розмірі $400 млн, щоб допомогти йому придбати товар. За словами міністра, фінансування надходитиме з Фонду розвитку Абу-Дабі шляхом траншів у розмірі $100 млн. Єгипит стикається з кризою вартості життя, частково в результаті різкого зростання цін на продукти харчування, пов’язаного з війною в Україні.

Ми не задоволені виходом Росії з угоди ООН щодо експорту зерна», — сказав Алі Ель-Мосілі.

Як писав AgroPolit.com, під час четвертої за тиждень атаки на Одеську область окупанти знищили 100 т гороху та 20 т ячменю. Також міністр закордонних справ просить ЄС максимально розширити Шляхи солідарності

в