21 липня 2023, 08:31, Логістика/Техніка

Міністр закордонних справ просить ЄС максимально розширити Шляхи солідарності

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба звернувся до Євросоюзу і держав-членів ЄС з закликом терміново розширити шляхи для спрощення експорту агропродукції з України, а також збільшити до максимального рівня пропускну спроможність транспортних коридорів, відомих як «Шляхи солідарності». Про це глава МЗС заявив у відеозверненні до учасників засідання Ради міністрів закордонних справ Євросоюзу.

Міністр закликав представників держав-членів ЄС до спільної роботи, мета якої – позбавити рф важелів впливу на морський експорт України. Ідеальним сценарієм Дмитро Кулеба вважає повне припинення морської блокади портів України з боку рф. Дипломат підкреслив, що це стане можливим, коли в Україну надійдуть перші ескадрильї F-16, оскільки вони зможуть здійснювати патрулювання неба та морських шляхів.

Мета рф полягає не тільки у завданні шкоди Україні, а й у збагаченні за рахунок зростання цін на продовольство. рф знищила зернову ініціативу, завдає ударів по українських портах та інфраструктурі, задіяних у морському експорті, і в той же час збільшує власну пропозицію зернових на світових ринках. Вони ракетними ударами змушують споживачів хліба в Азії та Африці, платити за їх вихід із зернової угоди», — сказав Дмитро Кулеба.

Як писав AgroPolit.comБорель закликає збільшити сухопутні шляхи для українського зерна. Також в Україні різко відреагували на спробу Польщі закрити кордон для нашої агропродукції.

в