20 липня 2023, 18:06, Харчова безпека

Борель закликає збільшити сухопутні шляхи для українського зерна

Європейським країнам, які є партнерами України треба збільшити сухопутні шляхи для вивозу зерна після виходу рф із зернової угоди. Відповідну заяву зробив голова дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель під час зустрічі з міністрами МЗС країн ЄС.

«Окрім моря, у нас є шляхи солідарності, які дозволяють нам експортувати багато зерна з портів Чорного моря через сухопутні кордони держав-членів, які є сусідами України. Це потрібно буде збільшити. Якщо морський шлях буде закрито, нам доведеться збільшити потужності експорту українського зерна через наші порти, а це означає більше зусиль для українських сусідів», – сказав Жозеп Боррель.

Він підкреслив, що країнам Євросоюзу доведеться робити більше, відкриваючи кордони та полегшуючи експорт, щоб вивозити зерно України з чорноморських портів. Дипломат наголосив, що таке положення вимагатиме від держав-членів більшої участі, щоб зробити ще більше, ніж вже було зроблено.

Жозеп Боррель нагадав, що українська кандидатура в Європейський Союз створила нову динаміку в сусідстві країн. Представник Євросоюзу наголосив, що всі мають хвилюватися, оскільки Україна пережила три ночі безперервного бомбардування портової інфраструктури.

Як писав AgroPolit.com, від припинення рф зернової угоди найбільше постраждають найбідніші країни. Також Великобританія засудила вихід рф із зернової угоди. 

в