20 липня 2023, 15:41, Харчова безпека

Замість зернової угоди Україна встановлює тимчасовий шлях для кораблів

Україна встановлює тимчасовий судноплавний маршрут для підтримки поставок зерна після того, як рф вийшла з зернової угоди. Про це повідомляє Reuters.

Росія атакувала український чорноморський порт Одеса декілька днів поспіль після того, як вийшла з зернової угоди, згідно з якою москва скасувала гарантії безпечного судноплавства.

У листі від 18 липня, надісланому агентству судноплавства ООН, Міжнародній організації судноплавства, в середу Україна заявила, що «вирішила встановити на тимчасовій основі рекомендований морський маршрут».

«Його мета – сприяти розблокуванню міжнародного судноплавства в північно-західній частині Чорного моря», – зазначив у листі виконувач обов’язків міністра громад, територій та розвитку інфраструктури України Василь Шкураков.

У документі також сказано, що додатковий маршрут руху, який вона встановлює, вестиме до територіальних вод і виключної морської економічної зони Румунії, яка є однією з сусідніх чорноморських країн.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що чорноморська зернова угода може тривати без участі рф, і Україна працює над варіантами виконання зобов’язань щодо поставок продовольства. Після того, як рф вийшла з угоди, страховики відмовилися від підтримки кораблів, що прямують в Україну.

Як писав AgroPolit.com, від припинення рф зернової угоди найбільше постраждають найбідніші країни. Також Великобританія засудила вихід рф із зернової угоди. 

в