20 липня 2023, 14:31, Харчова безпека

Від припинення рф зернової угоди найбільше постраждають найбідніші країни

Вихід рф із зернової угоди у першу чергу відчують на собі країни, які імпортують українську агропродукцію. Про це повідомили в Нацбанку України у відповідь на запит Новини.LIVE.

Аналітики НБУ зазначили, що через більшу невизначеність може підвищитись тиск на ціни зернових у світі. Така тенденція характерна для короткострокового періоду. Крім того, вихід рф із зернової угоди призведе до збільшення вартості страхування аграрних вантажів з Чорноморського регіону, оскільки ціни на транспортування зростуть.

В НБУ підкреслили, що через розірвання зернової угоди найбільше постраждають найбідніші країни. Мова йде про країни Африки, Близького Сходу та Азії, які розраховують на українське зерно.

В 2017 – 2021 роках частка української пшениці становила понад 20% в загальному імпорті таких країн, як Індонезія, Єгипет, Бангладеш, Тайланд, Ліван, Лівія і Туніс. Більше 50% усієї кукурудзи імпортували з України Лівія, Туніс та Ізраїль.

Ситуацію з поставками агропродукції в ці країни після початку повномасштабної війни рф проти України вдалося дещо поліпшити, чому допомогли додаткові кошти у межах допомоги ООН, а також зернова угода, яку рф зараз припинила. В НБУ додали, що згадані країни також є вразливими до зростання вартості зернових.

Як писав AgroPolit.comВеликобританія засудила вихід рф із зернової угоди. Також спроба рф блокувати порти України після виходу з зернової угоди загрожує самим окупантам 

в