20 липня 2023, 13:21, Харчова безпека

Великобританія засудила вихід рф із зернової угоди

Міністр закордонних справ Великобританії Джеймс Клеверлі засудив рішення рф про вихід із зернової угоди. Про це повідомили на сайті уряду Великої Британії.

Джеймс Клеверлі нагадав, що з початку роботи зернової угоди на світові ринки доставили понад 32 млн т українського продовольства. Він підкреслив, що російська сторона кілька місяців перешкоджає належному функціонуванню угоди, і роблячи це, рф служить власним інтересам і нехтує потребами всіх людей у всьому світі, у тому числі в найбідніших країнах, мешканці яких в результаті отримують вищі ціни на продовольство.

Чиновник зазначив, що на тлі обмежень експорту зерна з України російський експорт продовольства знаходиться на вищому рівні, ніж до повномасштабної війни з Україною. Міністр додав, що найкращий спосіб для рф вирішити проблеми глобальної продовольчої безпеки – вивести війська з України та припинити війну.

Сполучене Королівство рішуче засуджує рішення Росії вийти із Чорноморської зернової ініціативи. Незаконна війна Росії проти України перешкоджає вільному потоку зерна та інших харчових продуктів через Чорне море, викликаючи страждання у всьому світі. Ми закликаємо Росію знову приєднатися до ініціативи, розробленої ООН у 2022 році та дозволити безперешкодний експорт зерна», – зазначили в уряді.

Як писав AgroPolit.com, спроба рф блокувати порти України після виходу з зернової угоди загрожує самим окупантам. Також у США зробили заяву щодо погроз рф атакувати кораблі, що йдуть до українських портів

в