20 липня 2023, 08:31, Харчова безпека

Знищуючи обстрілами Одесу, рф хоче змусити Україну до зернової угоди на власних умовах

Ракетними ударами по Одесі і області рф, імовірно, намагається схилити Україну підписати зернову угоду на своїх умовах. Таку думку висловив військово-політичний оглядач, OSINT-дослідник Олександр Коваленко.

«У чому суть ударів по місту, яке було основним зерновим хабом? Суть проста – відновлення зернового діалогу. Але на умовах рф. Причому не просто на умовах рф, а за безпосереднього прямого контакту Києва та москви. Зернова угода підписана між Україною, Туреччиною та ООН. У цьому трикутнику місця рф не було. Вона щось підписувала з ООН та Туреччиною, але юридично статус рф в угоді був номінальним», – зазначив Олександр Коваленко.

Експерт заперечив, що рф хоче розірвати угоду. На його думку, москву не влаштовувало посередництво ООН та Туреччини у цьому питанні. Аналітик додав, що тепер росія прагне іншого статусу в угоді і хоче домогтися її переукладання відомим їй методом, яким є терор.

По суті, якщо рф вдасться змусити Україну піти на таку угоду, через двосторонній контакт, нехай і за участю ООН і Туреччини, для москви це стане першим кроком у спробі примусити Київ до діалогу про «перемир'я», так критично необхідний російським окупаційним військам», — сказав  Олександр Коваленко.

Як писав AgroPolit.com, під час нічного обстрілу Одеси окупанти знищили 60 тисяч т зерна. Також Володимир Зеленський вимагає від ООН продовжувати зернову угоду без рф.

в