17 липня 2023, 12:13, Харчова безпека

Зрив росією зернового коридору призвів до того, що світ втратив 25 млн т аграрної продукції

Світ недоотримав 25 млн т аграрної продукції через саботаж російською стороною зернового коридору. Про це розповів заступник голови державного підприємства «Адміністрація морських портів України» Дмитро Барінов.

«За 11 місяців роботи зернової ініціативи 32,5 млн т аграрної продукції відправлено до 45 країн світу. Понад 4 млн т українського продовольства отримали саме країни Африки. Повна зупинка експорту агропродукції через зерновий коридор створює продовольчу небезпеку для всього світового ринку і поглибить кризу в бідних країнах», — зазначив Дмитро Барінов.

Слід сказати, що роботу зернового коридору пролонгували до 18 липня. Туреччина продовжує працювати над подовженням зернової угоди на два роки. В ООН запропонували російській стороні врятувати зернову угоду і отримати за це доступ до SWIFT для одного з банків рф.

Зернова угода — домовленість, сторонами якої є рф, Україна, Туреччина та ООН. Її підписали в умовах повномасштабної війни рф проти України в 2022 році. Російське вторгнення в Україну в лютому призвело до повного припинення поставок зерна морем з України, яка є великим експортером через Чорне море. Це призвело до зростання світових цін на продукти харчування та загрози голоду в країнах з низьким рівнем доходу.

Як писав AgroPolit.comостаннє судно, яке курсує відповідно до зернової угоди, вийшло з Одеського порту вранці в неділю до закінчення терміну зернової угоди або її пролонгації. Також путін і Рамафоза обговорили зернову угоду.

в