17 липня 2023, 11:03, Харчова безпека

У США розповіли про наслідки припинення зернової угоди для рф

Вихід із російської сторони із зернової угоди коштуватиме рф у майбутньому величезних дипломатичних втрат. Про це заявив радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван в інтерв'ю CBS News.

Спікер наголосив, що не має можливості передбачити, чи продовжить путін зернову угоду, оскільки в останні місяці він декілька разів міняв позицію у цьому питанні. Джейк Салліван підкреслив, що є імовірність, як виходу рф із зернової угоди так і її продовження.

Слід зазначити, що 22 липня 2022 року у Стамбулі Туреччина, ООН та Україна підписали зернову угоду, яка передбачає розблокування портів в умовах війни для вивезення українського зерна з них. Термін дії угоди закінчується 17 липня.

Російська сторона постійно шантажує світ погрозами про припинення дії угоди. Влада держави – агресора вимагає підключити до системи SWIFT россельхозбанк.

Якщо вона вийде з неї, решта світу подивиться на це і скаже, що рф повернулася спиною до того, щоб країни глобального Півдня, Африки, Латинської Америки та Азії могли отримувати необхідне їм продовольство за доступними цінами. В майбутньому це буде коштувати рф величезних дипломатичних витрат. Тож це вибір, який доведеться зробити путіну. Ми готові до будь-якого сценарію і співпрацюємо з українцями над цим», — сказав Джейк Салліван.

Як писав AgroPolit.com, останнє судно, яке курсує відповідно до зернової угоди, вийшло з Одеського порту вранці в неділю до закінчення терміну зернової угоди або її пролонгації. Також путін і Рамафоза обговорили зернову угоду.

в