17 липня 2023, 09:51, Харчова безпека

Зернова угода: останній корабель вийшов з порту Одеси

Останнє судно, яке курсує відповідно до зернової угоди, вийшло з Одеського порту вранці в неділю до закінчення терміну зернової угоди або її пролонгації. Про це повідомляє Reuters.

Російська сторона не погоджувалася реєструвати нові кораблі з 27 червня, і термін дії ініціативи закінчується в понеділок, якщо москва не погодиться її продовжити. Речник Організації Об'єднаних Націй заявив, що генеральний секретар Антоніу Гутерріш чекає відповіді від путіна щодо пропозиції продовжити угоду.

путін сказав президенту Південної Африки Сирілу Рамафосі під час телефонної розмови в суботу, що зобов’язання щодо усунення перешкод для російського експорту продовольства та добрив ще не виконані.

рф неодноразово погрожувала вийти з угоди, укладеної за посередництва ООН і Туреччини в липні 2022 року. Українські офіційні особи не коментували, чи пішло судно TQ Samsun під прапором Туреччини з Одеси. Україна та рф є одними з провідних світових експортерів зерна.

Слід зазначити, що нещодавно президент Туреччини Реджеп Ердоган заявив, що путін погодився на продовження зернової угоди. В кремлі цю заяву спростували. Але офіційна позиція Туреччини полягає в бажанні продовжити угоду на два роки.

Раніше AgroPolit.com повідомляв, що путін і Рамафоза обговорили зернову угоду. Також в рф спростували заяву Ердогана про продовження зернової угоди.

в