16 липня 2023, 12:44, Харчова безпека

путін і Рамафоза обговорили зернову угоду

Російський диктатор путін та лідер Південно-Африканської Республіки Сирил Рамафоза обговорили шляхи продовження зернової угоди. Про це повідомляє УНІАН, посилаючись на заяву кремля.

В офіційному повідомленні російської сторони сказано, що телефонна розмова путіна та Рамафози відбулася з ініціативи Південно-Африканської Республіки.

путін і Рамафоза обговорювали «стамбульські пакетні домовленості», так у москві називають зернову угоду, завдяки якій українське зерно в умовах війни продовжують експортувати на світові ринки, використовуючи для цього чорноморські порти.

Слід зазначити, що зернова угода закінчується 17 липня. Російська сторона загрожує відмовитись від її продовження, якщо не будуть виконані її вимоги, серед яких – підключення до системи SWIFT Россільгоспбанку. Раніше президент Туреччини Реджеп Ердоган заявив, що путін погодився на продовження угоди.

путін підкреслив, що досі залишаються невиконаними зафіксовані у відповідному меморандумі росія-ООН зобов'язання про усунення перешкод для експорту російського продовольства та добрив. Більше того, головна мета угоди, а саме постачання зерна країнам, що найбільше цього потребують, у тому числі на африканському континенті, не реалізована", — заявили у Кремлі.

Як писав AgroPolit.com, Польща хоче заборонити ввезення з України замороженої малини та полуниці. Також в рф спростували заяву Ердогана про продовження зернової угоди.

в