14 липня 2023, 13:20, Логістика/Техніка

Молдова надала знижку у 27% на транзит української агропродукції

Молдова надала знижку у 27% до діючих тарифів на транзит української аграрної продукції залізницею по її території до портів Галац, Джурджулешти та Рені. Про це повідомили в Міністерстві аграрної політики та продовольства України.

Відповідної домовленості досягли міністр агрополітики України Микола Сольський, міністр сільського господарства та харчової промисловості Молдови Володимир Боля, а також голова залізниці Молдови.

Представники української залізниці також приймали участь в обговоренні питання. Нові тарифні умови почнуть діяти із 15 липня цього року. В міністерстві зазначили, що оновлені тарифні умови на транзит являють собою знижку до базового тарифу, яка надається при дотриманні обсягів перевезень зі сторони усіх експедиторських організацій.

Для отримання знижки є два шляхи. Перший передбачає виконання встановленої місячної норми вантажних перевезень. Другий – виконання норми при підрахунку середньомісячних перевезень за три місяці.

Слід зазначити, що у 2022 році експорт української аграрної продукції з дунайських портів підвищився у 40 разів, якщо  порівнювати з 2021 роком та досяг 7 млн т. У квітні 2023 року Укрзалізниця змогла відкрити найкоротший маршрут в напрямку порту Рені по території Молдови.

Як писав AgroPolit.com, аграрні міністри країн Балтії та Молдови прибули в Україну, щоб обговорити варіанти експорту зерна. Також Ліван дозволив експорт української худоби.

в