13 липня 2023, 14:38, Інвестиції

Україна хоче щорічно годувати 600 млн людей своєю продукцією, але є нюанс

 

Представлений урядом план повоєнного розвитку агропромислового комплексу передбачає, що Україна за 10 років зможе наростити виробництво аграрної продукції до 200 млн т, а також щорічно годувати 600 млн мешканців нашої планети. Про це повідомляє Mind.

Відповідно до прогнозу, Україна зможе повернути собі всі зайняті окупантами території і матиме в обробці землю, площею близько 32 млн га. План передбачає забезпечення внутрішнього ринку українською продукцією на 90%.

Усередині країни планують переробляти половину урожаю. Серед іншого, його хочуть перетворювати на біопаливо. Акцент в уряді обіцяють зробити на цифровізації та автоматизації аграрних процесів для підвищення продуктивності та інтенсивності роботи агропромислового комплексу.

В планах також врахували інвестиції, які мають залучити у різні сектори. Їх оцінюють в сотні мільйонів доларів. Серед іншого у переробку та виробництво фруктів і овочів хочуть залучити одразу $8 млрд. З цієї суми $6 млрд обіцяють направити на створення мережі теплиць. У Кабміні не назвали джерело подібних інвестицій.

Експерти нагадують, що подібні урядові плани здебільшого створюються лише для ефектних презентацій та їх виконання не є обов’язковим.

Як писав AgroPolit.com, скорочення експорту зерна коштуватиме Україні $800 млн на місяць. Також за час роботи ринку землі гектар подорожчав на 20%.

в