13 липня 2023, 13:21, Рослинництво

Аграрії в Україні відмовляються збирати малину: експерти назвали причину

Українські садівники називають ціни на малину від 35 до 60 грн за кг, а це в середньому дешевше на 27% від показників минулого тижня. Відповідну інформацію надали аналітики порталу EastFruit.

Експерти стверджують, що головна причина стрімкого зниження цін полягає в збільшенні пропозиції ягоди на ринку, а також низький попит на відповідну продукцію. Аналітики повідомляють, що більшість аграріїв відмовляються збирати малину, оскільки закупівельні ціни знизились до 35 грн за кг свіжої продукції і до 17 грн за кг замороженої.

Виробники почали втрачати інтерес до ягоди, оскільки діапазон цін не покриває витрати на збирання. За підрахунками експертів, малина в Україні нині коштує приблизно на 60% менше, ніж в аналогічний період 2022 року. Аналітики зазначають, що якщо ситуація зі швидкістю реалізації ягоди не покращиться, зниження вартості надалі продовжуватиметься.

Слід зазначити, що в кінці червня перший урожай смородини та абрикосів коштував 50-70 грн за кг та 50-60 грн за кг відповідно. Ці показники значно нижчі торішніх. Закупівельна вартість яблук, які відносяться до нового врожаю, формується в межах від 23 до 26 грн за кг. Це в 2,3 рази дорожче, порівняно з початком минулого сезону.

Як писав AgroPolit.com, Україні потрібно більше овочесховищ. Також закон про продовольчу безпеку та розвитку тваринництва прийнято.

в