13 липня 2023, 12:10, Торгівля

Експорт зерна з України суттєво скоротиться: в МВФ назвали причини

У Міжнародному валютному фонді очікують суттєвого скорочення експорту зерна з України через заміновані поля та невисокі врожаї. Про це повідомляє Укрінформ.

За словами експертів, у довгостроковій перспективі експорт також буде залежати від зусиль із розмінування. За підрахунками МВФ, приблизно 2,5 млн га сільськогосподарських земель потребують перевірки та очищення.

У Мінагрополітики заявили, що аграрії України впораються з проблемами, скоротивши посівні площі на 20 – 30%. В уряді вважають, що в агросекторі прискориться перехід до інших культур, зокрема, ріпаку, сої та соняшника, але аграріям знадобиться більше фінансової підтримки.

В таких умовах в МВФ привітали рішення Євросоюзу відновити лібералізацію торгівлі з Україною до червня наступного року. Експерти прогнозують, що експорт зерна може скоротитися до наступного року до 60%, якщо порівнювати його з довоєнними показниками.

Якщо заборони на імпорт буде подовжено, а зерновий коридор буде порушений, комплексний ефект із відповідними логістичними проблемами може призвести до того, що втрати перевищать $800 млн на місяць. Однак, з огляду на ризик надлишку пропозиції, який вплине на ціни виробників у сусідніх країнах, слід активізувати зусилля для зміцнення торговельних каналів», — підкреслили у МВФ.

Як писав AgroPolit.com, зернова угода дозволила Україні експортувати 32 млн т продовольства. Також генсек ООН написав путіну листа з пропозиціями щодо роботи зернової угоди.

в