12 липня 2023, 20:40, Харчова безпека

Володимир Зеленський розповів про майбутнє зернової угоди

Президент Туреччини Реджеп Ердоган на засіданні Україна — НАТО у Вільнюсі порушив проблему зернової угоди. Про це повідомив президент України Володимир Зеленський, пише Інтерфакс-Україна.

«На нашому засіданні це питання порушував президент Ердоган, який говорив про те, що Туреччина підтримує ініціативу, але є ризики. І тут треба, щоб генеральний секретар ООН, пан Гутерреш, теж працював над цим питанням. Тому що в них були відповідні домовленості з російською стороною. З нашого боку ми нічого не порушуємо. Ми нічого не блокуємо. Ми не домовилися з рф, ми домовилися з ООН і Туреччиною», — сказав Володимир Зеленський.

Президент наголосив, що саме Туреччина і ООН домовлялися з росією, додавши, що зерновий коридор потрібен, і тому він працює. Володимир Зеленський висловив упевненість, що «після сьогоднішнього акцептування гарантій безпеки будуть якісь зриви тих чи інших важливих гуманітарних проєктів».

«Це зрозуміло. росія завжди так реагує. Не дотримується слова. І постійно хоче блокувати ті чи інші гуманітарні коридори для того, щоб створити нову кризу», – сказав Володимир Зеленський.

Слід зазначити, що Чорноморська ініціатива з перевезення зерна — це угода метою якої є пом’якшення наслідків глобальної продовольчої кризи.

Як писав AgroPolit.comУгорщина хоче приєднатися до зернової угоди. Також в водах Туреччини близько 30 кораблів для експорту українського зерна залишаються заблокованими.

в