12 липня 2023, 20:00, Торгівля

Яйця можуть знову подорожчати до 70 – 75 грн. за десяток – прогноз експерта

У четвертому кварталі 2023 року вартість яєць знову може злетіти 70 – 75 грн. за десяток. Таку думку висловив кандидат економічних наук Олександр Хмелевський, пише УНІАН.

Чинниками зростання цін експерт вважає подорожчання кормів, кормових добавок, палива, електроенергії, ветеринарних препаратів, вітамінів, а також більші логістичні витрати.

Експерт розповів, що Україна через повномасштабну війну втратила близько 20% виробництва яєць. Олександр Хмелевський повідомив, що частина підприємств скоротила свою роботу чи припинила її, нерідко через знищення російськими окупантами.

Науковець додав, що найближчим часом яйця суттєво не підвищяться в ціні, але восени можна очікувати чергову хвилю цінового зростання. Її, на думку експерта, може викликати зростання цін на корми, а також поновлення масових відключень електроенергії.

У 2022 році в середньому ціни на яйця зросли в 2,3 рази. З початку 2023 року спостерігається стабілізація вартості яєць. У квітні-травні відбувалося зниження цін. Це пояснюється відновленням поголів'я курей-несучок. Також влітку росте виробництво яєць у підсобних селянських господарствах. Крім того, припинилися масові відключення електроенергії від яких страждала галузь», – зазначив Олександр Хмелевський.

Як писав AgroPolit.com, Україні потрібно більше овочесховищ. Також зернову угоду доведеться рятувати представнику ООН.

в