11 липня 2023, 14:38, Рослинництво

На відбудову Каховської ГЕС потрібно до семи років – міністр

Щоб відбудувати зруйновану російськими окупантами Каховську ГЕС потрібно звільнити регіон від ворога і витратити від трьох до семи років. Про це повідомив міністр аграрної політики і продовольства України Микола Сольський в інтерв’ю виданню Телеграф.

«Через підрив дамби відбувся величезний витік з водосховища і рівень води впав значно нижче точки входу у дві системи, тобто такого великого джерела зрошення у нас станом на сьогодні немає. Тому треба закінчити війну, відбудувати греблю, наповнити водосховище. Це займе не один рік. Після війни — це точно 3 – 7 років. Скільки саме — залежить від багатьох факторів. До того моменту цього джерела води не буде», – сказав Микола Сольський.

Він зазначив, що найбільшої шкоди від підриву Каховської ГЕС зазнав лівий берег, який в даний час залишається під окупацією. За словами міністра, незважаючи на те, що відновлення там можливо лише після деокупації, в Кабміні вже розробили попередні плани, які стосуються системи зрошення.

Микола Сольський повідомив, що проєкт відновлення греблі, який зараз розробляють спеціалісти, враховує велику соціальну проблему, оскільки на Херсонщині життя села залежить в 90% випадків від успішності господарства.

Як писав AgroPolit.com, міністр економіки розповіла, як планують підтримувати українських аграріїв. Також міністр економіки розповіла, куди Україна продає найбільше пшениці, соняшникової олії та кукурудзи

в