11 липня 2023, 12:12, Харчова безпека

В водах Туреччини близько 30 кораблів для експорту українського зерна залишаються заблокованими

У водах Туреччини залишаються заблокованими 29 кораблів, які мали б транспортувати 1,4 млн т української агропродукції до країн Африки та Азії. Про це повідомили у Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури України.

«З 26 червня росіяни відмовляються проводити інспекції суден, які прямують до українських портів під завантаження. 29 суден, які мали б доставити понад 1,4 мільйона т агропродукції для країн Азії та Африки, зараз заблоковані в територіальних водах Туреччини», – йдеться у повідомленні.

У міністерстві зазначили, що з початку липня з чорноморських портів вийшли шість суден, які перевезли всього 215 тис. т аграрної продукції. В Одеському порту триває завантаження 85 тис. т зерна, призначеного для Єгипту.

У порту Чорноморськ більше немає флоту, доступного для завантаження. Останні кораблі з аграрною продукцією були відправлені до Китаю та Тунісу минулого тижня. Порт Південний закритий понад два місяці, оскільки росіяни перекреслюють усі судна, які туди ходять.

У період з 1 червня по 10 липня відбулося лише 70 перевірок кораблів – флотів, що входять і виходять, із запланованих 150 через відмову рф від їх проведення. Наступна перевірка запланована на 14 липня, в зоні перевірки залишиться лише флот, який прибуває.

Як писав AgroPolit.comокупанти вдарили по портовій інфраструктурі Одещини. Також в портах України залишилося всього два кораблі.

в