11 липня 2023, 09:55, Харчова безпека

Зернова угода: в портах України залишилося всього два кораблі

В межах зернової угоди з морських портів України не вийшло два судна. Про це повідомили в спільному координаційному центрі ООН.

У реєстрі суден, які проходять зерновим коридором, немає балкера TQ Samsun під турецьким прапором, а також корабля TK Majestic, який використовує прапор острівної держави Сент-Кіттс і Невіс.

Обидва корабля пройшли інспекцію 28 червня перед заходом в Одесу. За інформацією моніторингових проєктів, TK Majestic і TQ Samsun пришвартовані в порту Одеси. Інші судна покинули морські порти України у рамках зернової угоди. Останнім кораблем, який відбув, став My Lama, що ходить під прапором Беліза. 8 липня він з 27 тис. т кукурудзи вирушив до Тунісу. Перевірили корабель 10 липня.

Слід зазначити, що рф заблокувала морські порти України, розпочавши повномасштабну війну. 22 липня 2022 року у Туреччині підписали зернову угоду, яка передбачає експорт української аграрної продукції з трьох портів.

Україна підписала угоди із ООН та Туреччиною. Російська сторона зробила те саме дзеркально. 1 серпня із порту Одеси вийшло перше судно, яке завантажили українським зерном. Крім того, у зерновому коридорі взяли участь порти Південний та Чорноморськ.

Як писав AgroPolit.com, Україні може знадобитися альтернативний шлях для агроекспорту. Також Володимир Зеленський закликав долучити Миколаївщину до зернового коридору

в