10 липня 2023, 18:05, Земля

Для розмінування аграрних земель Україні потрібно до 400 автоматизованих комплексів

Україні потрібно від 300 до 400 автоматизованих комплексів з розмінування для очищення від вибухівки аграрних земель за два сезони. Про це заявив член комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики Дмитро Соломчук, пише Укрінформ.

За його словами, в даний час автоматизовані комплекси з розмінування спеціалісти використовують у східних та південних областях. Дмитро Соломчук підкреслив, що в Україні водночас продовжують застосовувати ручне розмінування, що передбачає використання детекторів та є дуже повільним та небезпечним процесом.

Спікер додав, що Україні потрібна допомога у розмінуванні від західних партнерів і, перш за все, вона має полягати в забезпеченні технічними засобами. Слід зазначити, що експерти Світового банку підрахували, повне гуманітарне розмінування України обійдеться у $37,4 млрд.

У нас іще багато нерозміновано у Бородянці і Гостомелі Київської області, не кажучи вже про Чернігівщину, Сумщину та Харківщину. Тому для того, щоб розмінувати всі сільськогосподарські угіддя хоча б за два сезони, нам в Україні потрібно мінімум 300-400 автоматизованих комплексів для розмінування. Тоді цей процес піде швидше", — сказав Дмитро Соломчук.

Як писав AgroPolit.com, в Україні розмінували 10% земель від першочергової норми. Також за час роботи ринку землі гектар подорожчав на 20%.

в