10 липня 2023, 14:35, Торгівля

Україна може експортувати агропродукції на $20 млрд.

Експорт української аграрної продукції за рік може досягти об’ємів, які оцінюються в $20 млрд. Про це повідомив заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький на телемарафоні.

За його словами, прогнози показують, що у цьому році в Україні можуть зібрати від 47 до 50 млн. т зернових. Тарас Висоцький додав, що цей показник вищий прогнозованого навесні.

Заступник міністра розповів, що Україна зможе експортувати близько 30 млн. т зернових, оскільки внутрішнє споживання складає близько 16 – 17 млн. т. Тарас Висоцький наголосив, що продукції виробляється значно більше, ніж споживається, а значить найближчими місяцями на внутрішньому ринку ціни критично не зміняться.

Слід зазначити, що зараз аграрний експорт залежить від зернової угоди, яка у липні 2022 року була підписана за сприяння ООН та Туреччини.

Якщо ми подивимося на середньостатистичний експорт за останні кілька місяців, то він коливається в межах 1,5-1,7 млрд. доларів на місяць за українську агропродукцію. Тому можна очікувати, що за рік експорт буде в межах 20 млрд. доларів. Ситуація може змінитися у зв’язку з коливанням на міжнародних ринках, але орієнтир приблизно такий», – зазначив Тарас Висоцький.

Як писав AgroPolit.com, міністр економіки розповіла, куди Україна продає найбільше пшениці, соняшникової олії та кукурудзи. Також скорочення експорту зерна коштуватиме Україні $800 млн на місяць.

в