9 липня 2023, 12:53, Харчова безпека

В рф скоротили кількість вимог для відновлення зернової угоди

У Кремлі зменшили кількість умов для продовження зернової угоди, тепер їх залишилося всього дві. Про це повідомив з посиланням на власні джерела народний депутат Олексій Гончаренко.

За його словами, першим пунктом вимог є підключення до SWIFT Россельхозбанка. Олексій Гончаренко пояснив таку наполегливість росіян тим, що головою наглядової ради згаданого банку є патрушев-молодший – син секретаря радбезу рф миколи патрушева, а «мафіозна сімейка патрушевих доїть саме цю корову».

Другою вимогою, за інформацією нардепа, є запуск на світовий ринок російського аміаку. Для цього потрібно відновити аміакопровід «Тольятті-Одеса», який йде територією України 1000 км. Його 5 червня підірвали в Харківській області біля Купʼянська — на території, де йдуть бойові дії. Іншим варіантом можуть бути балтійські порти.

Раніше, окрім згаданих пунктів, Кремль вимагав:

  • відновлення поставок сільгосптехніки, запчастин та сервісного обслуговування;
  • скасування обмежень на страхування та перестрахування кораблів з російським продовольством та добривами плюс зняття заборони на доступ таких суден у порти;
  • розблокування зарубіжних активів та рахунків російських компаній, пов'язаних з виробництвом та транспортуванням продовольства та добрив.

Як писав AgroPolit.com, зерно в світі подешевшало до дворічного мінімуму. Також Польща обговорить заборону українського зерна з іншими країнами ЄС.

в