7 липня 2023, 13:22, Торгівля

Польща обговорить заборону українського зерна з іншими країнами ЄС

Аграрні міністри п’яти країн Євросоюзу, де діє заборона на ввезення українського збіжжя, планують у Варшаві 19 липня обговорити це питання з міністром аграрної політики і продовольства України Миколою Сольським. Про це розповів міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус, пише PAP.

За словами польського міністра, сусідні з Україною європейські країни закликають Єврокомісію продовжити обмеження на імпорт збіжжя з України до кінця року. Він додав, що Польща, як і інші країни Євросоюзу, в яких діє заборона на ввезення зерна, не бажають шкодити Україні.

Роберт Телус повідомив, що найближчим часом хоче обговорити цю тему з аграрним міністром Литви, яка не стала на бік країн, що вимагають продовження заборони на українське збіжжя.

Спікер заявив, що небажання Єврокомісії після 15 вересня продовжувати заборону на ввезення українського збіжжя до п’яти країн Євросоюзу має політичне підґрунтя.

19 липня матимемо зустріч у Варшаві. Ми запросили на неї також міністра сільського господарства України. Ми не хочемо шкодити Україні. Ми хочемо cтворити інструменти, які дозволять українським продуктам не залишатися в Польщі чи в прикордонних країнах, а йти вглиб Європи чи поза Європу»,  – сказав Роберт Телус.

Як писав AgroPolit.com, Україна може додати лібералізацію торгівлі з Євросоюзом до Угоди про асоціацію. Також Ліван дозволив експорт української худоби.

в