6 липня 2023, 14:39, Торгівля

Україна може додати лібералізацію торгівлі з Євросоюзом до Угоди про асоціацію

Українська влада планує лібералізацію торгівлі з Євросоюзом додати до Угоди про асоціацію. Про це розповів заступник міністра економіки України Тарас Качка, повідомляє FREEДОМ.

Урядовець підкреслив, що в даний час велика кількість країн-сусідів України змогли отримати вигоди від змішання звичних торговельних шляхів, а також призупинення експортних мит, що розповсюджуються на українські товари.

У якості прикладу, заступник міністра повідомив, що виробництво соняшникової олії збільшилося в Болгарії. Він зазначив, що згадані зміни вірогідно матимуть вплив на місцевих європейських виробників аграрної продукції, які відчують зростаючу конкуренцію.

Тарас Качка вважає, що Євросоюз виграє від отримання доступу до джерела агропродукції, з коротким плечем доставки, порівняно з країнами Південної Америки.

Порт Констанца в Румунії став зіркою логістики Чорного моря. Економіка отримує бенефіти від інтеграції. Багато транзиту декларується як імпорт і потім експорт. Тому потрібно працювати з гармонізацією торговельних потоків, отримати об’єктивну інформацію про їхній обсяг і напрямки, і не перебільшувати проблему. Необхідно визначити природу проблеми, щоби боротися з нею», — сказав Тарас Качка.

Як писав AgroPolit.com, рф не бачить причин продовжувати зернову угоду. Також транзит агропродукції через Польщу залишається проблемним.

в