6 липня 2023, 09:58, Рослинництво

Україні потрібно більше овочесховищ – експерт

В Україні зараз дуже не вистачає овочесховищ і їх будівництво є важливим завданням, яке має бути виконано у найближчий час. Про це у телеефірі заявив член Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Дмитро Соломчук.

За його словами, у Харківській, Запорізькій, Миколаївській та Херсонській областях аграріям вдасться зібрати значно менше урожаю, оскільки через замінування і затоплення багато земель виявилися непридатними. Він додав, що у літній і осінній періоди не зростуть ціни на овочі.

Інші області України висадили багато овочів і фруктів. Їх буде достатньо і зараз, і восени, тому потрібно швидко будувати й готувати приміщення під овочі, щоби було де їх зберігати і весною споживати. Весною ціни будуть залежати від того, чи вдасться зберегти овочі, чи будуть овочесховища. Якщо збережемо, то будуть доступні ціни, якщо ж ні — буде імпорт, і автоматично відбудеться здорожчання», — сказав Дмитро Соломчук.

Слід зазначити, що в українських супермаркетах овочі залишаються дорогими, а ціни на них можна порівняти з зимовими. До війни в Україні не було дефіциту овочів, які вона отримувала з власного врожаю, а у теплу пору року ціни на них помітно знижувалися.

Як писав AgroPolit.comдефіциту овочів в Україні вдалося уникнути. Також електронний земельний нотаріат потрібен Україні.

в