5 липня 2023, 18:15, Харчова безпека

Зернову угоду доведеться рятувати представнику ООН

Представник Організації Об'єднаних Націй може найближчим часом відвідати Москву для порятунку зернової угоди. Про це сказала голова агентства ООН з торгівлі та розвитку UNCTAD Ребека Грінспан, пише Sky News.

«Нам потрібно як продовжувати знижувати ціни, так і мати стабільні ринки продуктів харчування і добрив у світі. Організація Об'єднаних Націй, як і раніше, віддано додає всіх зусиль для продовження угод. Ми розглянемо можливість поїздки до москви в дні, що залишилися, але це ще не підтверджено» — заявила Ребека Грінспан журналістам у Женеві.

Вона підкреслила, що представнику ООН, можливо, доведеться відвідати росію, щоб врятувати угоду, яка гарантує безпеку суден, що відправляються та прибувають до українських портів у водах, контрольованих рф. Термін дії угоди спливає 17 липня.

Слід зазначити, що у кремлі заявили, що досі не бачать підстав для продовження зернової угоди. Російська сторона послідовно наполягала на тому, що не продовжуватиме угоду вчетверте через перешкоди для власного експорту.

Термін дії угоди, укладеної за посередництва ООН та Туреччини, спливає і західні лідери закликали москву продовжити її.

«Ще є час для виконання тої частини угоди, яка стосуються нашої країни», — заявив офіційний представник кремля пєсков.

Як писав AgroPolit.comЄврокомісія закликала продовжити зернову угоду. Також рф не бачить причин продовжувати зернову угоду.

в