4 липня 2023, 14:32, Харчова безпека

У Великобританії не впевнені, що зернову угоду вдасться продовжити

У Великобританії немає впевненості у пролонгації зернової угоди, бо рф продовжує порушувати світову продовольчу безпеку. Про це заявила представник Великобританії в ООН Барбара Вудворд, пише Anadolu Agency.

Вона підкреслила, що щоразу, коли наближається період поновлення зернової угоди, росія грає на грані з їжею на столах людей у всьому світі. Барбара Вудворд додала, що потужні країни нехтують обов’язками, а Великобританія хоче бути агентом прогресу, щоб змінити це.

Вудворд нагадала, що термін дії зернової угоди закінчується 18 липня, і Великобританія підтримує її продовження. Щодо обіцянки росії безкоштовно давати зерно африканським країнам, вона сказала, що взагалі не сприймає цю обіцянку «за чисту монету».

Туреччина, ООН, рф та Україна підписали в липні минулого року в Стамбулі угоду про відновлення експорту зерна з трьох українських чорноморських портів.

Ми використаємо наше президентство, щоб переконатися, що правду про військові злочини росії почули, і ще раз закликаємо росію припинити війну. Я не впевнена щодо поновлення зернової угоди. Я не знаю, як це враховується в розрахунках росії, але я знаю, що ООН робить усе можливе, і ми зробимо все можливе», – сказала Барбара Вудворд, додавши, що відбудеться ще одна зустріч щодо України.

Як писав AgroPolit.com, аграрії несуть колосальні збитки на простої кораблів. Також канцлер ФРН Олаф Шольц і президент України Володимир Зеленський під час телефонної розмови обговорили зернову угоду. 

в