4 липня 2023, 11:07, Торгівля

Російська пшениця стала головною загрозою для експортних продажів Євросоюзу

Європейські трейдери пшениці стурбовані ситуацією, що склалася на початку сільськогосподарського сезону, оскільки вони побоюються збільшення обсягів російських поставок аграрної продукції на світовий ринок. Про це пише Reuters.

Прогноз контрастує з тим, що був рік тому, коли покупці поспішили забронювати пшеницю з ЄС на тлі перебоїв у чорноморській торгівлі, спричинених вторгненням рф в Україну.

Оскільки росія має великі запаси після рекордного врожаю минулого року, а враховуючи, що цього року очікується ще один великий урожай, деякі прогнозисти вважають, що найбільший у світі постачальник пшениці досягне нового максимуму експорту.

Аналітики також прогнозують зростання експорту з Євросоюзу у 2023 –  2024 роках, враховуючи очікування більшого врожаю. За словами експертів, російська пшениця є головною загрозою для експортних продажів ЄС у найближчі тижні та місяці.

За словами трейдерів, неофіційна мінімальна експортна ціна в росії, яка на даний момент становить $230 за тонну пшениці, все ще була приблизно на $25 – 30 дешевшою, ніж поставки із Західної Європи.

Загальний експорт Євросоюзу у 2023 – 2024 роках може збільшитися через збільшення потоків зі східних країн, таких як Румунія, які мають великі запаси після напливу українського зерна під час війни.

Як писав AgroPolit.com, аграрний міністр розповів, наскільки агроекспорт України залежить від зернового коридору. Також Польща готова переглянути питання українського зерна

в